Recunoaşterea, evaluarea şi combaterea durerii reprezintă obiective prioritare pentru fiecare medic veterinar practician. Intrucat mecanismele durerii sunt complexe, elaborarea unui plan terapeutic destinat pacienţilor care experimentează dureri acute se realizează prin administrarea unei combinaţii de doi sau mai mulţi agenţi, cu mod de acţiune diferit.
Aceasta abordare poarta denumirea de analgezie multimodala si se bazeaza pe sinergia analgetica a medicamentelor apartinand claselor farmacologice diferite, administrate pe cai diferite, rezultatele înregistrându-se la doze reduse, scăzând riscul apariţiei efectelor adverse şi a toxicităţii. In acest context, voi incerca prezentarea succinta a diferitelor clase de analgezice utilizate, precum si posibilitatile de combinare a acestora, abordand principiile analgeziei multimodale.
Acest curs face parte dintr-o serie de cursuri pe partea de Anestezie, tutore Dr. Iulia Melega:
- Cum calculăm CRI-urile (Constant Rate Infusions)
- Cateterizarea venoasă periferică centrală
- Analgezia multimodală: când și de ce
- Anestezia loco-regională
- Utilizarea stimulatorului de nerv si ecografului in blocajele loco-regionale
- Ventilația mecanică
Notă: Acest curs conține un test de evaluare și este creditat cu 10 puncte, de către Colegiul Medicilor Veterinari; curs disponibil online din momentul achiziției. Cod curs AMPONL61-2023.